Museum van Deinze en de Leiestreek - Mudel

Kamagurkistan. De grenzen van de ernst

De meesten kennen Kamagurka als een veelzijdige kunstenaar voor wie geen taboe veilig is. Al meer dan 50 jaar overrompelt hij zijn publiek met zijn cartoons, tekeningen, schilderijen, muziekstukken en theaterperformances. Dit najaar daagt het mudel je uit om samen met Kamagurka de grenzen van de ernst te verkennen. Je krijgt een overzicht van Kamagurka’s absurdistische en vaak (met opzet) choquerende oeuvre.

Info

Wanneer

Waar

mudel - Museum van Deinze en de Leiestreek
Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze

Kamagurka’s vlijmscherpe humor fileert het menselijk gedrag op een kafkaiaanse wijze. Via schilderijen, cartoons en sketches krijg je een menu van menselijk gedrag waarin humor, wreedheid, wellust, platitudes maar ook lukrake gedachten in een absurd sausje worden geserveerd.

De titel verwijst naar het Studio Brussel programma uit 2002 waarbij radiomaker Tomas De Soete de onwetende aangever speelde die door Kamagurka voortdurend ingelicht werd over de gang van zaken in het land "Kamagurkistan", waar het "altijd 7.35 u is" en "eigen wetten en plichten" gelden. Kamagurkistan is Kamagurka’s speeltuin gebleven. Met de ondertitel van deze tentoonstelling laat Kamagurka weten dat er ook grenzen aan de ernst zijn en dat niet elke grap een mening vertolkt.

Kamagurka alias Luc Zeebroek, (Nieuwpoort, 5 mei 1956) houdt van snelheid en pointes en vindt in het tekenen het ideale medium. Als tiener slaagde hij erin de hoofdredacteur Gébé van de provocatieve en satirische magazines Hara Kiri en Charlie Hebdo te ontmoeten en te overtuigen om zijn cartoons te laten publiceren. Daarna studeerde hij aan het KASK in Gent maar stopte daarmee vóór zijn eindexamen omdat hij als cartoonist voor HUMO kon werken en er roem mee vergaarde.

Op de wereldvermaarde Frankfurter Buchmesse van 2009 omschreven ze hem als een "een guerrillacartoonist die zich op humoristisch gebied begeeft waar geen mens zich voordien gewaagd heeft”. Met Herr Seele vormt hij sinds zijn begincarrière een legendarisch tandem waarvan tv shows Lava, Johnnywood, Wees blij met wat je hebt en Bob en George kunnen getuigen.

Kamagurka lokt ergernis, emotie of kritiek uit en wordt daarom geregeld uitgenodigd in tv-programma’s. In het tv-seizoen 2006-2007 verzorgde hij voor Man bijt hond de rubriek De grens. Kamagurka publiceert nu elke week in verscheidene tijdschriften en kranten van Nederland, Frankrijk, UK, Duitsland, Oostenrijk, USA en vele andere.

Weinigen weten dat hij als schilder reeds exposeerde in meer dan 30 galerijen en musea in Nederland, België en Duitsland. In België is 'Kamgurkistan' zijn eerste overzichtstentoonstelling in een museale context. 

Benieuwd hoe Joost Vander Auwera de kunst van Kamagurka inleidde op de vernissage van de tentoonstelling? Herlees zijn openingstoespraak hier.