Museum van Deinze en de Leiestreek - Mudel

Expo Anthropoid in tuin mudel

De stad Deinze en de Tsjechische ambassade in België organiseren tussen 16 juni en 4 september de expo Anthropoid n.a.v. de 80ste verjaardag van “Operatie Anthropoid”, de meest succesvolle gezamenlijke actie van het Tsjecho-Slowaakse binnen- en buitenlandse verzet. De tentoonstelling is een eerbetoon aan alle mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben deelgenomen aan het verzet, evenals aan alle slachtoffers. De tentoonstelling is nog tot en met 4 september gratis te bezichtigen langs het wandelpad in de tuin tussen het mudel en het Leietheater.

Info

Wanneer

Waar

mudel - Museum van Deinze en de Leiestreek
Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze

Organisatie

mudel. Museum van Deinze en de Leiestreek

De stad Deinze en de Tsjechische ambassade in België organiseren tussen 16 juni en 4 september de expo Anthropoid n.a.v. de 80ste verjaardag van “Operatie Anthropoid”, de meest succesvolle gezamenlijke actie van het Tsjecho-Slowaakse binnen- en buitenlandse verzet.

De expo vertelt het verhaal achter de dodelijke aanslag, met de codenaam “Operatie Anthropoid”, op Reinhard Heydrich, de commandant van de Rijksveiligheidsdienst en waarnemend gouverneur van het Protectoraat Bohemen en Moravië. Hij werd op 27 mei 1942 in Praag vermoord door de Tsjechoslowaakse verzetsmensen Jozef Gabcík en Jan Kubiš. Heydrich was een van de machtigste mannen in nazi-Duitsland en een belangrijke adviseur van Adolf Hitler. Hij kreeg de leiding over de "Endlösung der Judenfrage" (de Holocaust) in Europa.

De moord werd uitgevoerd door soldaten van het Tsjecho-Slowaakse leger in ballingschap, na voorbereiding en training door de Britse Special Operations Executive en met goedkeuring van de Tsjecho-Slowaakse regering in ballingschap. De Tsjecho-Slowaken ondernamen de operatie om de regering in ballingschap van Edvard Beneš in Londen legitimiteit te verschaffen, en als vergelding voor het wrede bewind van Heydrich.

Heydrich raakte bij de aanval gewond en stierf op 4 juni 1942 aan zijn verwondingen. Dit was de enige door de regering gesteunde moordaanslag op een hooggeplaatste nazi-leider tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor Duitsland was de operatie een zware slag en een belangrijke daad van verzet. Zijn dood leidde tot een golf van represailles door SS-troepen, waaronder de vernietiging van dorpen en de massamoord op burgers.

De link met de martelaarsdorpen Vinkt en Meigem is hier niet ver te zoeken. De gebeurtenissen die plaatsvonden in Vinkt en Meigem in mei 1940, bij het begin van de Tweede Wereldoorlog, hebben ook deze dorpen blijvend getekend. Op enkele dagen tijd kwamen tijdens de opmars van het Duitse leger ook in Vinkt en Meigem 140 burgers om het leven. Onder hen werden 86 mensen geëxecuteerd, 27 burgers stierven in de kerk van Meigem. Deze burgers werden gedood uit represaille voor de verliezen van het Duitse leger tijdens de slag om Vinkt.

Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan alle mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben deelgenomen aan het verzet, evenals aan alle slachtoffers. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen langs het wandelpad in de tuin tussen het mudel en het Leietheater.