Museum van Deinze en de Leiestreek - Mudel

75 jaar museum in Deinze

In 1942, onder toeziend oog van de bezetter, werd het toenmalige ‘Museum van Latem en de Leiestreek’ plechtig geopend in het Saveryspand te Deinze. 75 jaar museum in Deinze mag gevierd worden. Dat doet het mudel met een uitgebreide overzichtstentoonstelling die niet alleen dieper ingaat op de eigen collecties, maar ook op het ontstaan en de rijke geschiedenis van het museum.

When

Prijs

€ 5.00
Basistarief: € 5; reductietarief: € 3

Where

MUDEL - Museum van Deinze en de Leiestreek
L. Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze

Organizer

Museum van Deinze en de Leiestreek

Zeer kwetsbare objecten worden voor het eerst publiek tentoongesteld: een zeldzaam boek van de illustere Deinse protestant Willem Baudartius uit 1624, een selectie kranten die zo lichtvrij mogelijk bewaard worden, een edict van keizer Jozef II uit 1781, … Een ander luik in de tentoonstelling plaatst gerestaureerde en onbehandelde erfgoedobjecten naast elkaar. Het contrast tussen de zuurvrij verstevigde affiches en degene die voorheen in plastic hoezen werden bewaard, is frappant. Hetzelfde geldt voor de uitgebreide maar zeer fragiele collectie zijden vlaggen. De tentoonstelling schuwt de taboes niet en durft tonen wat andere instellingen zo ver mogelijk van buitenstaanders ogen willen houden.

Binnen het thema ?onderzoek? worden enkele intrigerende objecten belicht waarvan de functie achterhaald werd. Een knap pointillistisch portret van een biddend meisje kon na een uitvoerige studie toegeschreven worden aan Yvonne Serruys. Enkele zilveren figuren uit de 18e eeuw wacht nog een diepgaand onderzoek voordat er definitieve zekerheid over de zilvermerken bestaat. Ook de participatie van de bezoekers wordt gevraagd. Eén vitrine is gevuld met objecten waarvan de datering en het gebruik nog steeds duister is. Alle hulp is welkom.

Bron: UiTinVlaanderen.be