Museum van Deinze en de Leiestreek - Mudel

De nieuwe morgen

Dit najaar presenteert het Museum van Deinze en de Leiestreek een tentoonstelling met enkel topwerken van de Belgische kunst tussen 1890 en 1930. Zestig meesterwerken begeleiden de bezoeker op een boeiend traject in de kunstgeschiedenis, dat voert van het impressionisme over het symbolisme tot het veelbesproken (Vlaamse) expressionisme. De kunstwerken werden hoofdzakelijk geselecteerd uit twee van de belangrijkste privéverzamelingen op dit vlak, meer bepaald uit de Londense Simon Collection en uit de collectie die Herman De Bode samenbracht en recent overging naar The Phoebus Foundation.

Info

Wanneer

Prijs

€ 8,00
Reductietarief: € 6,00

Waar

mudel - Museum van Deinze en de Leiestreek
Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze

Organisatie

Museum van Deinze en de Leiestreek

In het Europa van ruim honderd jaar geleden was de beeldende kunst volop in beweging. Na jaren van betrekkelijke rust maakte zij zich op voor een schuimende dageraad. Een overzicht van sleutelwerken uit het begin van de 20e eeuw maakt duidelijk welke plaats de Vlaamse kunst in deze nieuwe morgen wist te verwerven.

De tentoonstelling is opgedeeld in de drie meest relevante stijlfasen die aan de kunst van die periode haar gezicht hebben gegeven: van het impressionisme over het symbolisme tot het veelbesproken (Vlaams) expressionisme.

Daarbij gaven bijvoorbeeld de kunstenaars die gedurende hun carrière een band met Latem hebben opgebouwd of geërfd elk hun individuele antwoord op de verschuivingen binnen de periode 1890-1930.

‘De nieuwe morgen’ toont werk van Gustave en Leon De Smet, Constant Permeke, James Ensor, Albert Saverys, Léon Spilliaert, Jean Brusselmans, Frits Van den Berghe, Floris en Oscar Jespers, Gustave van de Woestyne, Valerius De Saedeleer, Emile Claus, Rik Wouters, George Minne, ….

Naar aanleiding van de tentoonstelling wordt door Lannoo een publicatie uitgegeven die een indringende analyse biedt van werk tot werk. (Auteur: Piet Boyens)