Museum van Deinze en de Leiestreek - Mudel

Erfgoeddag 2023. Beestig!

Het mudel, de werkgroep 100 jaar Nazaire Beeusaert en de erfgoeddienst stad Deinze sloegen de handen in elkaar voor Erfgoeddag en brengen een typisch stukje speelgoed na ruim 100 jaar terug tot leven: het Beeusaertpaardje. De Deinse speelgoedfabriek van Nazaire Beeusaert ging van start in 1921 met de fabricatie van kartonnen paardjes. De allereerste exemplaren vervaardigde hij in de living van zijn villa op de Gentsesteenweg 19 te Deinze. Al snel bleek hoe populair ze zouden worden en de rest van de jaren twintig stonden volledig in het teken van de fabricatie van de paarden.

Info

Wanneer

Waar

mudel - Museum van Deinze en de Leiestreek
Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze

Organisatie

mudel. Museum van Deinze en de Leiestreek

Wandeling
Centrum Deinze – vanaf 23/04 – Erfgoed App – GRATIS
De werkgroep rond Beeusaert en de erfgoeddienst van de stad Deinze werkten een stadswandeling uit in centrum Deinze / Petegem (langs villa Beeusaert, de fabrieksgebouwen, graf Nazaire Beeusaert, ...). Op verschillende locaties wordt het productieproces van het speeldgoed uit de doeken gedaan. De Erfgoed App is gratis downloadbaar in de appstore, starten en eindigen doe je aan het mudel.

Tentoonstelling
Mudel – 22/04 – 28/05 tijdens openingsuren – GRATIS op 23/4
Het mudel organiseert in het kader van Erfgoeddag een kleine tentoonstelling met beestig erfgoed van de speelgoedfabrikant Beeusaert uit de collectie van het mudel en deze van de familie Van Assche. De tentoonstelling is gratis te bezoeken op 23/4 (Erfgoeddag).

Schilderwedstrijd
Mudel – deelnemen tot 16/04 – €2
Ter gelegenheid van 100 jaar Beeusaert werden 400 houten paardjes gemaakt naar origineel model. Iedereen, zowel groot als klein, wordt uitgedaagd om zo’n paardje naar eigen fantasie in te kleuren, te schilderen, te versieren,… De blanco paardjes zijn te koop in het mudel en in het Museum Fonds De Smet (tijdens openingsuren) voor een symbolische €2. Breng jouw paradepaardje ten laatste 16 april binnen in het mudel en maak kans op een mooie prijs. De paardjes zullen ook deel uitmaken van de expo. Stemmen op het mooiste paardje kan tot 28/05. Na afloop worden de drie winnaars bekend gemaakt.

Boekvoorstelling
Mudel – 23/04 – 11u-12u – GRATIS
Luc Van Wanzeele (kleinzoon van Nazaire Beeusaert) schreef het boek “Speelgoed Nazaire Beeusaert, geschiedenis van een speelgoedfabriek” (2023). In het boek krijg je een overzicht van de Beeusaertproductie en ontdek je tevens het levensverhaal van Nazaire. Het boek wordt voorgesteld op Erfgoeddag om 11u in het mudel. Je kan vooraf intekenen voor het boek via www.vanwanzeele.be/beeusaert. Prijs boek vooraf intekenen: €70, af te halen tijdens de presentatie (ter plaatse: €80).

Workshop
Mudel – 23/04 – doorlopend 14u-16u - GRATIS
Op Erfgoeddag kunnen kinderen in het mudel doorlopend tussen 14u en 16u zelf een Beeusaertbeeldje maken in de originele mallen met houten handpers. Inschrijven hiervoor is niet nodig.