Museum van Deinze en de Leiestreek - Mudel

Veerpont en scheepswerf Cyriel De Smet

De expositie en het bijbehorende boek (in de museumshop verkrijgbaar voor 35€) vertellen je een boeiend verhaal over het leven op en om het Leiewater. De gouden rivier oefende vanaf de tweede helft van de 19e eeuw een grote aantrekkingskracht uit op de Leieschilders die haar op doek vereeuwigden. Maar het belang van de rivier gaat verder terug in het verleden. In de middeleeuwen was de...

Info

Wanneer

Prijs

€ 6,00

Waar

mudel. Museum van Deinze en de Leiestreek
Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze, 9800 Deinze

Organisatie

mudel. Museum van Deinze en de Leiestreek

De expositie en het bijbehorende boek (in de museumshop verkrijgbaar voor 35€) vertellen je een boeiend verhaal over het leven op en om het Leiewater.

De gouden rivier oefende vanaf de tweede helft van de 19e eeuw een grote aantrekkingskracht uit op de Leieschilders die haar op doek vereeuwigden. Maar het belang van de rivier gaat verder terug in het verleden. In de middeleeuwen was de Leie de belangrijkste verbindingsweg tussen Gent en Kortrijk. Daar waar geen brug aanwezig was, was de verbinding met de dorpen aan de overkant van de Leie alleen mogelijk met een veer. Het oudste, in geschriften vermelde veer tussen Gent en Kortrijk is het veer tussen de aloude Pontstraat in Gottem en deze in Machelen. De laatste veerman daar was Cyriel De Smet, die niet zozeer als overzetman maar wel als scheepsbouwer de geschiedenis is ingegaan. Op de plaats van het veer bouwde hij begin 20e eeuw een ambachtelijke scheepswerf en bekwaamde hij zich in de scheepsbouw.